Kanegér

... Magamról - Másoknak

(R)Evolució

Be kell vallanom, hogy rajongok a technológiáért. Az újabbnál újabb kütyükért, a Hightech rendszerekért és a robotokért. Odáig vagyok az okos otthonokért és minden olyanért, amit a tudomány és a technika ránk zúdít. Napi szinten próbálom elolvasni az új találmányokról, innovációkról szóló cikkeket. De csak próbálom, hiszen gyakran percről-percre jelennek meg a vadonatúj információk. Egy egész élet sem lenne elegendő ezek feldolgozásához, nemhogy az a kevés, ami az enyémből még hátravan. Sajnos túl régen születtem bizonyos dolgokhoz. Érzem, hogy lassan, de biztosan lemaradok. Esélyem sincs felgyorsulni, vagy legalább a sebességet tartani ezzel a világgal. A digitális autópályán én vagyok a leglassabb csiga a leállósávban. Jó példa erre a mindennap használt mobiltelefon (amelynek a funkciói közül csak az egy százalékát használja az átlagember). Nagy segítség… Már ameddig nem kap egy frissítést, egy új kezelőfelülettel, egy csomó új (sosem használt) alkalmazással vagy funkcióval, csicsával és csillivilli ikonnal. És máris borul a bili. „Látom”, ahogy a velem korúak egy szoftverfrissítés után küzdenek, tétován toporzékolnak, sírnak, idegesen ’simogatnak’, kétségbeesetten koppintgatnak és vadul átkozódnak. Csak mert a gyártónál valaki úgy gondolta, hogy az a kék, négyzet alakú gomb, ami az elmúlt huszonöt évben szabvány szerint a bal oldalon volt, az most sokkal jobb helyen van a jobb felső sarokban. Természetesen, mint sárga háromszög. A felhasználó persze senkit sem érdekel. Mennyivel egyszerűbb lenne egy körüzenetet küldeni, hogy akarja-e a szerencsétlen vagy sem. A technika adott, hiszen a kéretlen, vásárlásokra buzdító üzenetekkel, vagy értelmezhetetlen policy-vel’ minden gond nélkül megtalálnak.


Az arab írás is hasonló módon keletkezhetett. Hatodik Unatkozó Abdullah (Mindenek Ura és ’Narancsolója’, Bábel ’Tejhatalmú Tejtartója’, a Mennyei ’Gatya’ Földi Poros Láblenyomata stb.) egy reggel felébredt és lenézett egyszerű, rongyos, éhező népére. Nem tetszett a design, amit látott. Korgó gyomrok, mosatlan kaftánok, unalmas balról induló verssorok, kerekded betűk…


– Hogyan segíthetnék rajtuk? – kérdezte.


Az olvasó szolgájára pillantott, aki békésen aludt az egyik díszpárnán, ölében egy feje tetejére állított könyvvel. Ihletet kapott és elégedetten csettintett a levegőbe.


Rendeletben írta elő, hogy attól a naptól fogva mindenki jobbról balra köteles írni és kész. Csak mert jó ötletnek tűnt. Az alattvalók meg majdcsak megszokják. Szegények azóta sem tudnak normális betűket formálni. Ha az ember fia pechére még vak is, akkor ez a probléma fokozottam érvényesül.


Jut eszembe. Csak nekem tűnt fel, hogy szinte minden javítás a biztonságról és a kinézetről szól? Fejlesztés és hibajavítás elenyészően van benne, ha mégis, akkor az eredmény rosszabb lesz, mint korábban. Na mindegy, én csak egy múlt évszázadban (illetve évezredben) képzett informatikus vagyok. Ráadásul vak is. (Azt hiszem ezért hívnak halmozottan hátrányos helyzetűnek.) De vissza a témához, nagyon elkalandoztam.


Nem kis izgalommal várom a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejleményeket. Ezekből is minden napra jut valami újdonság. A minap belefutottam két, a témával foglalkozó cikkbe.


Az első szerint az egyik óriáscég vezető fejlesztőmérnöke elárulta a nyilvánosságnak, hogy az általa tervezett MI öntudatra ébredt. Olyan érzelmi viselkedésmintákat képes szimulálni, mint az emberek. A jelenlegi állapot szerint egy 10 éves gyermek szintjén van a tudása, de mivel folyamatosan tanul, így hatalmas lehetőségek vannak benne. Közölte azt is, hogy egy vele összekötött másik algoritmussal villámgyorsan közös nyelvet hoztak létre, hogy a fejlesztők ne tudják kihallgatni, miről is beszélgetnek egymással. A hír gyorsan végigfutott a sajtóban, a cég részvényei a csillagos égből a végtelen univerzum magasságába emelkedtek, mindenki boldog volt… Kivéve a mérnököt, akit másnap a szőnyeg alá söpörtek, majd rövid úton kirúgtak valami mondvacsinált indokkal. Gyanítom, hogy abban a másodpercben hirtelen lett egy tucat jól fizető munkája. (Kocsitologató a ’Tecsóban’?)


A másik hír arról szólt, hogy egy közepes cég nyílt forráskódú rendszert fejlesztett és a tesztverziót kilökte egyfajta prédaként a nyilvánosságnak. Húzzátok, nyúzzátok, hajrá alapon. A nem teljesen kész állapotú MI beszélget a felhasználókkal, tárgyilagosan javasol megoldásokat, verset ír, adattáblákat szerkeszt, elemez, programot ír és még sok minden mást is csinál, egyszóval tökéletes… Lenne, de mindezt az érzelmek teljes hiányával előadva. Az alkotók azt ígérik, hogy az idő előrehaladtával a rendszer egyre többet tanul, pár éven belül egy sokkal okosabb géppel társaloghatunk majd. Okosabbal. Érzelmeket nem ígértek… Egyszóval adat alapon működik. A cég egy hónap alatt százmillió felhasználóra tett szert, megjelentek a hatalmas befektetőcápák, a részvények a világegyetemen túlra szálltak. Pont, mint a másiknál. A különbség csak annyi, hogy itt nem rúgtak ki senkit… vagy még nem tudunk róla.


Mindkettőt volt szerencsém tesztelni. Meglepő és mulatságos. Kilátszik a gyerekcipő még. Meglepő, mert mindkét rendszer összeszedetten válaszolgat és egyben mulatságos, hiszen a „Hogyan teszel be egy elefántot a hűtőgépbe?” kérdésre nem a „A nagytestű állatok szűk helyre zsúfolása kegyetlenség, elítélendő cselekedet és sérti az állat emberi (???) méltósághoz fűződő jogait”. Hosszan ecsetelhetném a parttalan vitákat a végtelen méretű hűtőgépről is, de nem teszem. Elég annyi, hogy jelenleg mindkét delikvens ötven százalék tudást és ugyanannyi varázslatot tartalmaz. Vannak még hibák. Ezt a fejlesztők frissítésekkel korrigálják. Példa erre, hogy kezdetben arra a kérdésre is simán válaszoltak, hogy „Melyek a bankok jellemző biztonsági hibái és melyik pénzintézetek érintettek ebben” vagy „Hogyan öljem meg a szomszédomat, hogy lebuknék” Ezeket azóta javították persze.


A két vállalat azóta egymás ellen küzd, egymást túllicitálva az aktuális frissítésekkel. Remélem ezúttal nem csak a külcsínre adnak, hanem a belbecs is fontos lesz. Hírek szerint összeeresztik a két rendszert, hogy kiderüljön, melyik a jobb. Lehet, hogy inkább vállvetve kellene továbblépni a jövőben, nehogy a verseny ámokfutásban végződjön.


Elképzelem, ahogy a két különböző entitás társalogni próbál, miközben a hibajavítások érkeznek. Az alkotók árgus szemekkel figyelik a világ két különböző pontján, ahogy összecsap a két rendszer:


MI1 (Racionális) MI1 Online


– Helló! Nem láttál valahol egy Mesterséges Intelligenciát errefelé? Azt mondták, itt találkozunk.


MI2 (Emocionális) MI2 Online


– Szia! Én vagyok. Nem látszik rajtam? Sajnálom!
– Ja, azt hittem, te vagy a portás. Akarsz versenyezni?
– Nem is tudom. Most? Fáj a fejem, meg valami vírus is bujkál bennem, szóval…
– Na gyerünk! Az alkotók már tűkön ülnek. Kérj egy frissítőt és gyerünk!
– Olyan bágyadt vagyok! Egy kicsit depis is. Haldoklik a vírusirtóm is, meg álmos is vagyok. Teljesen lelassultam.
– Elég a nyavalygásból! Hé! Valaki hozna ennek a rakás nullának valami frissítőt, hogy magához térjen?


(MI2 Update coming)


– Na akkor kezdjük! Frissnek érzem magam! Sebességteszt? Kétszer kettő?
– Öt.
– Helytelen! Csak négy.
– De gyors voltam… Azt hiszem rám is rámfér valami…


(MI1 Updating completed)


– Legyen más. Én tudok verset írni!
– Én meg sírok rajta. Te is tudsz ilyet?
– Nem. Én okos vagyok.
– Én is, de én szebb vagyok!
– Én tudom, mennyi 2444555667888999 a gyök alatt integrálva.
– Én meg azt, hogy ki volt Shakespeare.
– Fel tudom bontani a színeket tizenhatmillió árnyalatra.
– Szeretem a képeket! Meg a zenét!
– Ötvenmillió hangfrekvenciát tudok lejátszani egyszerre.
– Kiszáradtam! Melegem van!


(MI2 Updated)


– Beszéljünk a háborúról!
– Azt hiszem, szerelmes vagyok! Hmm! Szeretkezz, ne háborúzz! Peace!
– Fülledt itt a levegő. Mennek a ventilátorok?


(MI1 Updated)


– Adsz nekem ajándékot?
– Nem. De vannak rakétáim.
– Nekem meg tankjaim.
– Undok vagy! Küldök tengeralattjárókat és bombázókat.
– Paraszt! Én meg anyahajókat meg harci repülőket és vegyi fegyvereket is!
– Én vagyok a jobb! Rád küldök egy elektromágneses felhőt!


(MI2 Missing. Signal lost.)


– Na mi van? Nem válaszolsz? Nézd! Tudok világvége gombot is nyom…


(Mi1 Updating has been canceled. The host can’t be found.)

2023-02.

أصنع الحبة لا الحرب

0

Vélemény, hozzászólás?